David Copperfield, de Charles Dickens PDF

Please forward this error screen to 89. Please forward this david Copperfield, de Charles Dickens PDF screen to 89.


Sous-catégories Cette catégorie comprend les 6 sous-catégories suivantes. Pages dans la catégorie  Œuvre de Charles Dickens  Cette catégorie contient les 23 pages suivantes. Rechercher les pages comportant ce texte. La dernière modification de cette page a été faite le 11 janvier 2016 à 11:02. David Copperfield is een victoriaanse roman van Charles Dickens uit 1850.

Zowel voor als na David Copperfield schreef Dickens zeven romans. David Copperfield is dus letterlijk het middelpunt van zijn werk en het werd door Dickens gezien als zijn favoriete boek. In dit boek komen nogal wat elementen voor uit Dickens’ eigen leven, en daarmee is David Copperfield waarschijnlijk de meest autobiografische roman van Dickens. Het verhaal wordt verteld vanuit het ik-perspectief van David Copperfield. Dit was de eerste roman waarin Dickens deze verteltechniek toepaste. David Copperfield is een bildungsroman en een invloedrijk werk in dit genre.

Het thema is de emotionele, morele en intellectuele ontwikkeling van de hoofdpersoon. Hij leert om de eerste impuls te onderdrukken, en dat geldt voor alle relaties en personages in de roman. In de eerste categorie vallen onder anderen de volwassen en zorgzame Agnes Wickfield en de vergevingsgezinde en genereuze Mr. De hebberige Uriah Heep en de egocentrische James Steerforth behoren tot de tweede groep. Dickens gebruikt contrast om de verschillen in karakter te benadrukken. Zo staat Agnes Wickfield tegenover Dora Spenlow: Dora kan niet omgaan met stress en huilt snel terwijl Agnes kalm blijft onder vrijwel alle omstandigheden.

Andere tegenstellingen zijn die tussen Ham en Mr. Dat desondanks David Copperfield niet stijf en onnatuurlijk aandoet is te danken aan het vakmanschap van Dickens. De keiharde realiteit van het fabrieksarbeidersbestaan waarin de hoofdpersoon belandt weerspiegelt Dickens’ eigen ervaringen. David Copperfield wordt rond 1810 geboren in het Engelse Blunderstone. Zijn vader overlijdt nog voordat hij is geboren en zeven jaar later trouwt Davids moeder met Mr. David heeft een hekel aan zijn stiefvader en diens zuster Jane, die ook in huis komt wonen. Murdstone mishandelt David omdat hij achterloopt met zijn studie.